fbpx

Til at starte med vil jeg gerne beskrive hvordan RAM fungerer og hvad deres funktion præcis er. Mange har nemlig den forestilling, at jo flere RAM, jo hurtigere en MacBook eller iMac. Det er dog ikke helt så enkelt igen. Jeg plejer gerne at beskrive hvad RAM gør, ved at lave en illustration af en jonglør og en kasse med bolde.

Jongløren, det er RAM’ene, og kassen med bolde, det er harddisken. Jongløren kan kun jonglere med et begrænset antal bolde ad gangen, og derfor det jeg vil beskrive som RAM’enes funktion. Det er sådan at alt det der foregår på din MacBook eller iMac lige her og nu, indlæses fra dine RAM. Det vil sige jongløren har været i kassen og danser lige nu med de bolde du skal bruge.

Men jongløren har selvfølgelig en begrænsning på hvor mange bolde han kan have i luften ad gangen. Det samme gør sig gældende for dine RAM. Din Mac kan køre helt fint, og pludselig får den lidt for meget at tænke over… og så vælter korthuset. Det er her en opgradering af RAM’ene kan være nødvendig, simpelthen for at kunne have flere bolde i luften ad gangen.

Altså kan man sagtens have oplevelsen af at det er RAM’ene der er afgørende for din MacBook eller iMacs hastighed, men dette gør det ikke alene. Det gør blot at du kan have flere ting kørende ad gangen, og dermed opleve en hurtigere hastighed med det du har gang i lige nu.

Så hvor mange GB RAM skal jeg have?

Flere af MacBook Air-modellerne produceres fortsat med 4GB RAM, hvilket sagtens kan være rigeligt for dig, idet RAM’ene er kombineret med en Flash eller SSD harddisk – dette kommer jeg ind på senere. Men som udgangspunkt vil jeg mene at 8GB RAM er rigeligt for de fleste og vil sikre dig en hurtig og stabil hastighed.

Man kan selvfølgelig også gå op i 16GB som flere af iMac og MacBook Pro-modellerne leveres med, hvilket typisk er mere til de ressourcetunge opgaver, såsom videoredigering, musikproduktion eller billedredigering. Her kan du med fordel også gå helt op i 32GB hvis din Mac kan bære dette, men så skal du også have gang i nogle virkelig tunge arbejdsopgaver for at udnytte alt dette plads.

Din harddisk er også afgørende

For at vende tilbage til billedsproget, så er det også værd at have selve kassen med bolde i overvejelserne når det kommer til den opgradering af din MacBook eller iMac. Som nævnt før kan du nemlig sagtens opleve en markant hastighedsforringelse når du løber tør for RAM, men også når du skal indlæse noget fra harddisken. Det vil sige når jongløren skal i kassen for at hente flere bolde at jonglere med. Og det er netop her du henter den største hastighedsforbedring!

Du kan sagtens have 16GB RAM i din Mac, men hver gang du skal hente nye ting fra harddisken, så falder hastigheden drastisk. Dette skyldes at en almindelig mekanisk harddisk, som næsten alle MacBooks og iMacs blev leveret med før 2012, simpelthen er for langsomme i forhold til den hastighed man oplever på selve RAM’ene.

For at gøre dette bedre, kan vi opgradere “den gamle kasse med bolde” til en SSD disk, som er samme teknologi du finder i dine RAM. Altså vil du ikke bemærke den overgang der opstår når jongløren skal i kassen for at hente flere bolde at jonglere med.

Den bedste løsning

Vi anbefaler løsningen med en SSD disk og 8GB RAM. Dette giver dig en hurtig og glidende oplevelse, uden du skal frygte for at din Mac pludselig bliver langsom når jongløren skal i kassen for at hente flere bolde. Dog hvis du arbejder med tunge filer, såsom videoer, billeder eller musik, så anbefaler vi 16GB, som skulle være mere end rigeligt.

Vil du have høre mere op opgradering af dine RAM eller harddisk, kan du altid ringe til os på 71 99 09 43 eller sende os en mail på info@lavminmac.dk