Begynder din Mac at brokke sig over, at der ikke er nok ledig plads. Så er der her nogle tips og tricks til hvordan du kan få mere frigjort plads på din harddisk.

Hvis du er i tvivl om hvor meget plads du har tilbage, kan du altid tjekke det i Aktivitetsovervågningen.

Du finder det under “Programmer -> Hjælpeprogrammer -> Aktivitetsovervågning”, eller ved at søge efter programmet i spotlight med “Cmd+Space”, og derefter søge “Aktivitetsovervågning”.

Inde i Aktivitetsovervågningen, kan man så klikke sig ind på diskbrug.

Her kan du se hvor meget plads der bliver brugt, af din harddisk. Hvis den er fyldt kunne det gode være det var på tide at få ryddet op og få mere ledig plads.

Sådan får du mere ledig plads på din harddisk

1. Ryd op i dine ubenyttede programmer

Hvis du kigger efter i din program mappe, er der så nogle programmer som du måske kunne undværes?

Programmer er ofte det der fylder rigtig meget på din Mac, og man kan derfor let frigøre plads ved at fjerne nogle programmer. Hvis du finder nogle programmer du ikke benytter og gerne vil slette, så kan du trække dem ned i papirkurven, men der er faktisk en smartere løsning.

Med programmet “AppZapper”, kan man let frigøre endnu mere plads.

Mange programmer installerer andre filer, end kun programmet. Hvis dette er tilfældet, bliver de ikke slettet når du trækker programmet ned i papirkurven. Men med AppZapper fjerner den også de resterende filer.

Her er et eksempel, hvor jeg vil fjerne photoshop. Ved at bruge AppZapper får jeg 44mb mere ledig plads, da den også fjerner en “Settings” fil.

Derfor kan dette program være nyttigt i kampen om ledig plads.

Programmer du kan fjerne for at få mere ledig plads, er programmer som man har haft en “trial” version af, altså en prøveversion som er udløbet. Du kan ikke bruge dem før man køber det alligevel. Det kan være programmer du har hentet, fordi de har været gratis i en periode og du har tænkt “Det kommer jeg nok til at bruge engang”, men aldrig har brugt dem.

Installere man Office til Mac, får man også hele pakken, med alle programmer fra Microsoft. Mange vil aldrig komme til at bruge Fjernskrivebord, Access og programmer som disse, og derfor kan de også nemt fjernes.

Efter du har slettet Programmer, enten ved at trække dem ned i papirkurven eller ved hjælp fra AppZapper, så husk at tøm papirkurven. Pladsen bliver ikke ledig, før at den er tømt 🙂

2. Fjern filer i “Download/Overførelser”

Hver gang du downloader en fil, om det er via Skype, fra internettet eller et helt tredje sted, så ligger filen som standard inde i “Download/Overførelser” mappen.

Så hvis man ikke regelmæssigt rydder op i den mappe, kan man hurtigt frigøre en masse plads, ved at gå ind i mappen og slette stort set alle filer.

Du finder mappen i Finder, under “.dit-brugernavn -> Overførelser”. Og ellers kan du, ligesom ved Aktivitetsovervågning, finde det igennem spotligt ved at trykke Cmd+Space.

Det er en hurtig måde at få mere ledig plads på din Mac.

3. Slet musik, film og podcasts, som du ikke længere har brug for i iTunes

Hvis du er typen der bruger iTunes, kan det også være et sted at man kan få mere ledig plads.

Podcasts, film og musik er alle sammen filer, som hurtigt kan optage en del plads. Hvis man har lagt nogle film over på sin Mac, inden man skulle på ferie, og derefter glemt at slette dem igen, kan man hurtigt hente mange GB plads, ved at slette dem herinde. Det samme gælder, hvis man har lagt noget musik over i iTunes, som man stort set aldrig hører.

Personligt, hører jeg ofte podcasts en enkelt gang og glemmer derefter at slette dem. Så for at få mere ledig plads, kan det være en god idé at rydde op i iTunes, og musik, film og podcasts.

Det er ikke altid at musik og film, ligger igennem iTunes. De kan også ligge i mapperne “Film” og “Musik”, som du begge kan finde i Finder, eller ved at søge efter dem i Spotlight, med Cmd+Space. Tjek derfor også disse mapper.

4. Ryd op i dine mails

Man kan blive overrasket over, hvor meget mails kan fylde. Benytter du programmet “Mail”, bliver alle mails også gemt lokalt på din computer. Så for at få mere ledig plads, kan du åbne programmet “Mail” og rydde op i dine mails. Slet alle de mails, som du ikke skal bruge mere.

Kig ekstra godt efter i papirkurven og spam mapperne i Mail, da der ofte ligger MANGE mails! Slet dem alle, og se om det ikke har givet lidt ekstra plads.

Er man lidt mere erfaren Mac bruger, kan man gøre det på en anden hurtigt måde.

I “Finder”, skal du oppe i menuen vælge “Gå” og derefter “Gå til Mappe”, (Eller bruge gennemvejen Shift + Cmd + G).

Herefter indtaster du denne sti: “~/Library/Mail”.

Herefter kommer du ind til en mappe der hedder V2, og klikker man ind i den kommer alle dine mails.

Vælg derefter hvilken mail der skal ryddes op i, og hvilken mappe på mailen. Gå ind i mappen og slet mappen der ligger derinde.