Hvis du oplever at din Mac er blevet langsom, kan det skyldes at der er nogle programmer der bruger alt din CPU kraft.

Ofte vil det ske, hvis man har mange programmer kørerende på en gang.

Sådan gør du:

For at tjekke, hvor meget CPU kraft din Mac bruger, skal du finde programmet “Aktivitetsovervågning”.

Du finder det under “Programmer -> Hjælpeprogrammer -> Aktivitetsovervågning”, eller ved at søge efter programmet i spotlight med “Cmd+Space”, og derefter søge “Aktivitetsovervågning”.

Når du åbner Aktivitetsovervågning, vil du kunne se alle programmer der kører på din Mac. Der vil være rigtig mange uforståelige programmer, som er en del af Macs styresystem. Så for at finde ud af hvilke programmer, der ligger og tager stjæler alt din CPU kraft skal du sortere efter “% CPU”

I toppen, vil den nu vise de programmer som ligger og bruger din CPU kraft.

I mit eksempel, er det Chrome som ligger og tager mest kraft.

Men hvis vi kigger længere ned, kan vi se at mit system har 94,94% ledig, og min Mac kører derfor optimalt. Hvis din Mac bruger mere end 50% af din CPU, vil jeg mene at man bør få lukket nogle programmer.

Man kan lukke dem ned, og så vil de forsvinde fra Aktivitetsovervågningen. Men så er de der muligvis igen næste gang du starter din Mac. Hvis dette er tilfælde, skal du tage et kig på Tip 1 – Langsom Mac du vil gøre hurtigere?, som viser hvordan du få programmer der starter op sammen med din Mac, lukket.

Hvis din CPU % ikke er særlig høj, kan det være at din Mac bruger alle dine ram i stedet. Det tjekker vi sådan her:

Nu hvor vi allerede er inde i Aktivitetsovervågningen, kan vi lige skiftet fanen CPU ud med Systemhukommelse.

Nederst i denne boks, kan du se hvor mange af dine ram der bliver brugt, og hvor mange der er tilgængelige.

I mit tilfælde, bliver der brugt 4 af 8 GB ram. Så min Mac kører fint. Men er du løbet tør for den “grønne” farve, så har du et problem.

Måden du kan fikse det på, er ved at lukke programmer der ikke er i brug. Derudover kan du forsøge at genstarte din browser. Safari, Chrome og Firefox bruger ofte en stor del af dine ram, da de gemmer sider du har besøgt i hukommelsen. Så hvis du lukker din browser helt ned, og åbner den igen kan du få en del ledige ram.