Har du problemer med en langsom Mac du vil gøre hurtigere?

Så er der i denne artikel nogle tips og tricks til hvordan du ved nogle simple metoder, kan gøre din langsomme Mac hurtig igen.

Tip 1 – Fjern unødvendige programmer under opstart

Ligesom på mange Windows maskiner, er der under opstart en masse programmer der åbner og gør din Mac langsom. Programmerne kører i baggrunden, og stjæler derved CPU kræfter, og ligeledes ram. Derfor kan det være en god idé, at tjekke hvilke programmer der starter op med computeren og deaktivere dem, som ikke bliver brugt.

Man kan genkende programmerne, ved at alle dem der åbner op sammen med din Mac, får en lille blå firkant under programmet. Her er et eksempel på at Mail, Finder og Google Chrome er åbent.

Sådan gør du:

 (I toppen til venstre) -> Systemindstillinger -> Brugere & grupper

Vælg derefter “Log ind-emner” i fanen i toppen.

Herinde kommer der så en liste over alle de programmer som starter op, sammen med din langsomme Mac.

Har du programmer som DropBox installeret, men bruger det ikke særlig ofte? Så kan man klikke på den herinde, og derefter på “-” for at den ikke skal starte op sammen med din Mac.

Man sletter ikke programmet, man skal bare selv starte det op, når man vil bruge det fremover. Kommer man til at mangle det, så kan man tilføje det igen ved at gå derind og trykke på “+” og derefter vælge programmet.

Programmerne kan, som jeg nævnte tidligere, bruge en stor del af din CPU kraft.

Brug Apple’s indbyggede værktøj

Apple har et indbygget program, der kan hjælpe dig med at gøre en langsom mac, hurtig igen.

Programmet hedder Diskværktøj, hvori du kan gå ind og kontrollerer og reparerer disktilladelser. Det vil sige, hvis der er nogle tilladelser til programmer som ikke er sat korrekt, så bliver de rettet og kan gøre din Mac hurtigere. Det er hurtigt og helt ufarligt, da det ikke påvirker nogle filer på din Mac. Denne metode er god at bruge, hvis du er begyndt at opleve at programmer åbner langsomt op, eller din Mac er begyndt at “tænke” utrolig meget.

Du finder programmet “Diskværktøj” her:

Finder -> Programmer -> Hjælpeprogrammer -> Diskværktøj

eller ved at søge i spotlight ved “Cmd+Space”, og søg efter “Diskværktøj”.

Inde i diskværktøjet, er der så 3 små klik du skal foretage

1. Først skal du vælge din disk, hvor styresystemet ligger på. Ofte er der kun en herinde, men hvis du har nogle eksterne harddiske eller USB nøgler sat i, vil de også blive vist herinde. 2. Derefter skal du trykke på “Kontroller disktilladelser”, og når den har kørt en scanning igennem (tager et par minutter), skal man derefter trykke på 3. “Reparer disktilladelser”.

Derefter reparerer den de tilladelser, der kunne være gået i stykker. Det tager heller ikke mange minutter, før den er færdig med det, og derefter kan du opleve at din langsomme mac, vil være hurtigere igen.

Ryd op på dit skrivebord

Din Mac bruger en del hukommelse, hvis du har mange ikoner på skrivebordet. Så hvis du har en langsom mac, kan det også være en god idé at rydde lidt op på skrivebordet.

Du kan med fordel ligge dem i mapper på dit skrivebord, men hvis du har mulighed for at fjerne dem helt er det en stor fordel.

Det er nok begrænset hvad det hjælper, men lidt har også sin ret 🙂

Ryd op i proceslinje

Igen et lille trick, i kampen mod en langsom mac. Din proceslinje kan være proppet med programmer, som du ikke bruger.

Du fjerner programmer i din proceslinje ved at højreklikke på et program, derefter vælger indstillinger og fjerne flueben ved “Behold i Dock”

Hvis du rydder op i dem, og fjerner alle overflødige programmer vil din Mac også være hurtigere. Det er derudover en god måde at holde styr på hvilke programmer der ligger og kører på din Mac. Skulle der ligge et program og køre, men som du ikke bruger vil du kunne spare en del hukommelse ved at lukke det (Det vi forebygger mod i starten, ved sige programmer ikke skal starte op).

Jeg havde en langsom Mac, og ryddede derfor op og har derfor denne menu i dag

Som man kan se, har jeg kun programmer åbne som jeg bruger. Så snart jeg ikke bruger dem mere bliver de lukket.

Så selvom min Mac er 3 år gammel efterhånden, er den ikke en langsom Mac på nogen måde.