Der er mange ting der kan fylde på din computer. Der kan være gamle programmer, musik, film eller feriebilleder fra Lanzarote. På et tidspunkt kan din Mac blive så fyldt at OS X ikke vil starte op. Dette skyldes at der end ikke er nok plads på din MacBook eller iMac til at de midlertidige filer som OS X bruger når den arbejder. Der er flere måder at løse dette problem på, men de omhandler alle at man rydder op på Mac’en i den ene eller den anden grad. Men hvordan gør man lige det når den ikke vil starte op?

OS X har, ligesom Windows, en mulighed for at starte op i fejlsikret tilstand. Denne tilstand gør at det kun er de absolut nødvendige ting der starter op. Dette kan i langt de fleste tilfælde også gøre at du kan komme ind på din MacBook eller iMac igen, da der ikke bliver oprettet samme mængde midlertidige filer i denne tilstand. Dog er det vigtigt at du har en lille plan for hvor du kan slette ting, inden du starter maskinen op i denne tilstand. Her er en lille liste over steder du bør kigge.

Papirkurven

  • Den er altid god at tømme hver dag, da den ellers hurtigt kan bygge nogle GB plads op.

Overførsler

  • Mange glemmer hvad de har hentet ned igennem tiden. Installationsfiler og lignende ligger stadig i denne mappe selvom programmet er installeret og måske afinstalleret igen.

Programmer

  • Se efter programmer du ikke bruger længere. Hvis der er programmer du ikke ved hvad er og som du ikke selv har hentet, så lad dem ligge da det kan være vigtige programmer.

Film

  • Se om der er nogle film du kan undvære, eller se om der skulle være dubletter noglesteder.

Billeder

  • Vi anbefaler selvfølgelig ikke at man sletter sine billeder, men der kan hurtigt opstå dubletter i fotoalbummet. Så prøv at gå billederne igennem og se om der er nogle gengangere.

Start din MacBook eller iMac i fejlsikret tilstand

Fejlsikret tilstand er som sagt en skrabet opstart af systemet. Kort fortalt påvirker det din Mac således:

  1. Start disken tjekkes og verificeres. Eventuelle fejl vil blive forsøgt repareret automatisk
  2. Starter kun de krævede elementer
  3. Forhindrer opstartsprogrammer og processor i at åbne automatisk.
  4. Deaktiverer brugerinstallerede skrifttyper
  5. Deaktiverer cache for systemet.

Når din Mac er slukket skal du lokalisere Shift knappen. Den finder du lige ovenover de to CTRL knapper som ligger helt ude i siderne i bunden af tastaturet.

Tænd computeren. Når du hører start-tonen trykker og holder du Shift knappen nede.

Når du ser æblet, slipper du Shift knappen og lader den arbejde. Der vil i denne proces komme en lille tænkebar frem under æblet.

Du vil måske opleve at skærmen ser lidt anderledes ud og kører lidt langsommere, men det er kun fordi systemet kører i en skrabet tilstand.

Du skulle nu have mulighed for at bruge computeren og du kan nu begynde at rydde op. Start ud med at tømme papirkurven, og tøm den igen når du har tjekket resten af computeren.

Hvordan kommer jeg ud af fejlsikret tilstand?

For at starte din Mac op på normal vis igen, skal du blot genstarte den på normal vis. Det vil sige at du ikke skal trykke på noget under opstart. Herefter burde din Mac normalt op, såfremt du har slettet nok fra den.

Men hvordan kan du være sikker på at du ikke længere er i fejlsikret tilstand?

Der vil i fejlsikret tilstand stå Safe Boot eller Fejlsikret Tilstand med rødt oppe i højre hjørne. Hvis du ikke ser det, er du ikke længere i fejlsikret tilstand.