fbpx

Få det nye Mac OS X Mavericks GRATIS

Apple har frigivet deres nye styresystem Mac OS X Mavericks (10.9). Og de har endda frigivet det gratis! Så hvis du sidder med et ældre styresystem, er der nu ikke længere end undskyldning for ikke at opgradere dit system til Mavericks. Det er dog krævet at du har mindst OS X Snow Leopard. Til gengæld kræver styresystemet Mavericks ikke så meget kræft at trække, så ældre iMacs fra f. eks 2010 (som min er), kører OS X Mavericks uden problemer!

Du kan få OS X Mavericks, ved at åbne din App Store og downloade den gratis derfra. Eller du kan Downloade OS X Mavericks her

Apple har i denne opgradering, lagt stort vægt på at styresystemet er effektivt og langt mere batterivenligt. Det skulle kunne give 1 times ekstra batterilevetid, hvis man sidder og surfer på nettet, og en halv time hvis man ser film på sin Mac.

Ellers er Mavericks spækket med lækre nye ting, som jeg vil gennemgå her.

Programmet iBooks

Apple introducerer selv iBooks som “iBooks – Nu er Mac med i bogklubben”. Nu kan du gå ind og se et kæmpe udvalg af forskellige bøger, og altid have dem hos dig på din Mac.

Der er både mulighed for at købe sig til bøger, men der er også over 200 gratis bøger. Blandt de gratis, er der mest manualer til iPads og iPhones, børnebøger og guides man kan hente, men der findes da også få bøger derinde. Blandt de bøger man kan købe, er der uanede muligheder. I følge Apple er der over 2 millioner bøger, men kan varierer lidt efter hvilken del af verdenen man befinder sig i. Jeg må indrømme jeg ikke læser så mange bøger, men jeg søgte efter Dan Brown, Tolkien og Stieg Larsson og fandt uden problemer de bøger jeg lige havde i tankerne.

iBooks ligger i menuen på din Mac, så det er svært at overse når man har opgraderet til Mavericks.

Apple Maps er også at finde på din Mac

Apple Maps er også blevet en del af OS X Mavericks. Det vil sige, at du nu kan sidde og planlægge udflugter og rejser med Apple Maps, og når du så skal bruge dem kan du bare sende dem videre til din iPhone, iPad, Mail eller hvad du nu kunne tænke dig. (Se billedet herover)

Apple Maps, eller “Kort” som det hedder på dansk, giver dig også altid alternative ruter til din destination, og viser på kortet hvis en vej nu er blevet lukket. Så jeg synes det er en god opdatering, og jeg tror jeg kommer til at benytte Apple Maps mere nu, hvor det arbejder sammen med mine andre enheder.

Ligesom iBooks, er det en del af din menu, så man har det altid lige ved hånden, med mindre man vælger at fjerne det selv.

Din kalender er opdateret

Kalender i OS X Mavericks er opdateret, og hold da op hvor blev jeg positivt overrasket! Kalender arbejder sammen med Apple Maps. Så hvis du åbner din kalender, og tilføjer en ny begivenhed kan du nu indtaste hvorhenne det foregår. Kender du ikke den præcise adresse, jamen så hjælper Apple Maps dig. I mit eksempel herover, skrev jeg bare Odense Zoo, hvorfor den selv indtastede resten af oplysningerne.

Derudover har du også mulighed for, sige hvilken transport du rejser med. Lige nu er der mulighed for at vælge bil eller på gåben. Og i fremtiden, skulle det ikke undre mig at man også får mulighed med offentlig transport. Har du valgt dit transportmiddel, får du en besked på hvornår du skal tage afsted på dagen.

Sidst men ikke mindst, kan du klikke på kortet nederst i din kalender begivenhed, og straks er der rutevejledning og kort fra Apple Maps.

Opgradering af Finder

Igen er jeg lykkelig for denne opdatering. Det er nu muligt at åbne flere faner i Finder. Hvis du i et Finder vindue trykker Cmd+T, (Eller vælger “Arkiv – Ny fane”), har du nu muligheden for at arbejde i flere faner i Finder på samme tid. Denne mulighed har jeg savnet i flere år! Så nu er det slut for mig, med at fumle rundt i en masse forskellige Finder vinduer, men kan nøjes med et med flere faner, som jeg kender det fra Safari og Chrome.

Apple har samtidig valgt at tilføje “Mærker”. Så nu kan du også give alle dine mapper, dokumenter, billeder og film forskellige mærker. Du vælger et mærke i toppen af Finder, og derefter har du nu mulighed for at trykke på det mærke i venstre side i Finder, og den vil kun vise de filer som indgår i dette mærke. Så nu kan du let holde styr på Skole, Arbejde, Fritid og vigtige dokumenter.

Benyt nu flere skærme optimalt

I OS X Mavericks, har Apple igen lavet en klar forbedring. Lige siden de gjorde “Fuld skærm” muligt, har jeg aldrig benyttet det. Af den simple årsag, at hver gang jeg trykkede på “Fuld Skærm” var der ikke muligt at benytte min sekundære skærm. Men det er der nu rettet op på!

Noget af det første jeg lagde mærke til, da jeg flyttede mit “Mail” program over på min sekundære skærm var, at der pludselig var en menu i toppen af skærmen. Det vil sige, at det nu er langt mere brugervenligt for personer med 2 skærme. Du kan have dit “Mail” program på den ene skærm, og menuen passer så dertil. Og på den anden, kan du have Finder og så passer menuen dertil. Igen en funktionalitet som jeg har savnet i mange år!

Og som nævnt, kan du endda vælge “Fuld Skærm” på den ene, og så bruge din anden som normalt.

Sidst men ikke mindst, er det nu også muligt via få klik i din menu, at få vist din skærm på din Mac over på dit Apple TV. Trådløst og helt uden kabler! En grund til jeg stærkt overvejer at købe et Apple TV.

iCloud nøglering

Apple har nu lavet en iCloud nøglering. Så sammen med alle din kontakter, dokumenter, billeder og hvad der ellers måtte ligge i din iCloud, så kan du nu også få din Mac til at gemme dine adgangskoder.

Hvis du tillader Mavericks at benytte iCloud nøgleringen, gemmer den derfor dine log ind oplysninger til forskellige steder, så du ikke skal indtaste dem på iPad og iPhone, hvis de er synkroniseret med din iCloud.

Husk, det er gratis at oprettet en iCloud konto, hvor du har op til 5GB plads. Så hvis du ikke allerede benytter iCloud, kunne det være en mulighed for at begynde at bruge det.

Benytter du Safari, er det også mulighed for at få din iCloud nøglering, til at gemme dine kreditkortoplysninger, og derved få dem auto udfyldt når du shopper på nettet. Men det er helt valgfrit om det er noget man vil benytte sig af.